Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povídání o nekonečnu 1. díl - Nekonečný rozvoj

Své žvatlání o nekonečnu se hodí začít nekonečnem matematickým. A abych hned zkraje nezačal obecnou teorií proloženou filosofickými úvahami, vytáhnu z kapsy oblíbený silně ošuntělý příklad.

 

 

0,999... = 1. Nyní si ukážeme, že může jít o „člověkem“ posvěcený trik. Zkusíme-li stejnou rovnici s jakoukoliv zakončenou hodnotou, výsledkem bude nerovnost. Mohli bychom zadat číslo s řadou jakkoli dlouhou, ale pro názornost nám postačí tři desetinná místa, na zákonitosti se nic nezmění.

 

Vždy nám poslední devítka zmizí, což znamená, že vždy nám zůstane zbytek v podobě jedničky na posledním desetinném místě. VŽDY! Slyšíte to slovo. Vždy znamená věčnost, což jen jiný aspekt nekonečnosti. Operace probíhá donekonečna a nikdy nedoběhne, právě proto, že ta řada je nekonečná.Onen zbytek by se dal vyjádřit poněkud bizarním zápisem 0,000…1 (tři tečky = nekonečné opakování),nebo mnohem názorněji dosti známým matematickým objektem zvaným Cantorův prach. Jde o vývoj k nekonečně malému zbytku, který sám Cantor nazval diskontinuum.

Na prvním obrázku mizí vždy 5/9 původního obsahu (čtverce), na druhém obrázku mizí 1/3 (tyče, kterou můžeme brát jako úsečku). Tento útvar si upravíme tak, že odejmeme 9/10, takže vždy zůstane 1/10  tj.  0,1 předchozí hodnoty. (pro naše účely nehraje symetrie roli, je tedy jedno zda zbude 1/10 na jednom kraji původní úsečky nebo 2x 1/20 na obou krajích atd. Důležité je, že tam vždy NĚCO zbude, nikdy tam nezbude NIC.

Z toho vyplývá zápis rovnice 

1 – 0,999… = 0,000…1 nikoli , jinak by cantorův prach musel končit na nule, čímž by nekonečný rozvoj musel být ukončen. To ale zavání přívlastkem "sporné".  

 

Ještě jednou, první obrázek je součet řady 1 + (-5/9) + (-20/81) + (-80/6561) + ... čitatel je od druhé pozice násoben 4, jmenovatel druhou mocninou.

Druhý obrázek je součet řady 1 + (-1/3) + (-2/9) + (-4/27) +... čitatel je násoben 2, jmenovatel 3

Náš uvažovaný prach je součtem řady 1 + (-9/10) + (-9/100) + (-9/1000) ... čitatel je od druhé pozice násoben 1, jmenovatel 10, což není nic jiného než odečtení 0,999... od jedničky.

Problém je, že Cantorův prach není definovaný právě proto, že se zápisem této matematické entity si matematici nevědí rady. Není divu, 0,000…1 vypadá opravdu příšerně a jak vlastně s ní zacházet v kalkulu? Proto se stanovilo, že "jedna nekonečnina" nebo "x nekonečnin" se bude rovnat nule. (viz níže)

Opakuji z článku "oblíbená čísla": Nekonečnost ve skutečnosti není číslo, ale pouze idea, které byl pro určité potřeby statut čísla přidělen.

Pro mínus a plus nekonečno byla matematiky vytvořena kolonka "rozšířená reálná čísla". Čísla by se ale z tohoto hlediska spíše dala rozdělit na "pravá čísla" a "pseudo-čísla" či "polo-čísla" a od nich dále odvozené entity jako pseudomnožiny či polomnožiny.

Pravá čísla by byla čísla, se kterými lze provádět všechny standardní operace. Pseudo-čísla by byly útvary či idee, které v přesně stanovených podmínkách mohou zastupovat pozici čísla, ale pro které je nutné každou operaci zvlášť definovat, jak tomu ostatně už je. (nula, nekonečno).

Nulou nedělíme, je tedy víc než podivné, že nekonečnem můžeme. 

x / nekonečno = 0 se rovná tvrzení, že nejmenší prvkem kontinua je nula, čili, že jakákoli jiná hodnota je složena z nul, což je ekvivalentní k tvrzení, že vše existující je složeno z ničeho.Nebo je snad nekonečněkrát nula nějaké nenulové číslo?A tato operace je stěžejní částí důkazu: (uvedeném na idnes) 

Limita v nule je pak v posledním řádku zaměněna za nulu samotnou. Celé se to podobá kouzelnickému triku, nebo spíš práci zručného demagoga, který před vámi rozvíjí nádherný obraz smysluplné logiky vyvyšujíce exaktnost a v nestřežený okamžik vám naservíruje do hlavy jako samozřejmost sporný výraz, který vám pak nedá přemýšlet jinak, než jak on sám zamýšlel.

Problém je, že nekonečnost se nedá zkoumat exaktně, pokud exaktnost chápeme jako synonymum pro přesnost bez mlhavosti či neurčitosti, protože nekonečnost leží za obzorem našeho chápání natož praktického ověření, Vždy pro nás zůstane mysteriem, které si budeme pro praktické účely definovat nějakými uměle stanovenými axiomy.

Ještě je třeba vzít v úvahu tento nejpádnější součet. Vezmu zlomek 1/3, který mohu zapsat 0,333...  přičtu k němu 2/3 = 0,666... dostanu 1 (nebo mohu násobit 3 x 1/3). Racionální zápis 1/3 + 2/3 = 1 je nad slunce jasný, avšak 0,333... + 0,666... může platit jen tehdy, když budu počítat s tím, že v desetinném rozvoji se aktuálně nachází všech nekonečně mnoho trojek a šestek.

Rovněž z intuitivního hlediska to vypadá jako naprostá samozřejmost. Kdo to ale kdy aktuálně přehlédne a skutečně spočítá. Žádný člověk ani jím sestrojený sebelepší stroj to nikdy nedokáže. Buď se někde zasekne a zaokrouhlí nebo bude počítat do skonání věků. Není tedy v lidských schopnostech plně chápat a zapsat tento součet v desetinném tvaru, aby výsledek byl skutečně 1, tedy exaktně přesný. Kdykoli ve výpočtu figuruje neukončený podíl, se kterým se pracuje dál, výsledky jsou všelijaké, jenom ne přesné. O tom by mohli pracovníci s výpočetní technikou vyprávět.

Leckterý učitel má jistě zkušenost, že dosud vědomostmi nezatížená mysl studentova se vzpouzí proti tvrzení o rovnosti 0,999… a 1. Učitel by měl říci, že rovnost platí pouze pod podmínkou existence tzv. nekonečna aktuálního, což je věc do důsledku neověřitelná, a že existují i jiné náhledy s argumenty natolik pádnými, aby nemohly být šmahem ruky shozeny ze stolu jako nesmyslné, ale že se v současnosti nekonečno za takové považuje pro potřeby vytvoření axiomatické soustavy, tedy jakéhosi "matematického zákoníku práce". Ponechá tak studentovi otevřená vrátka a sám se nemusí bát, že by zhřešil proti matematickým pravdám.

 Závěrem: Pokud tedy v čísle 0,999... jsou devítky všechny, celá nekonečnost až do konce, a diskontinuum končí na nule, pak se 0,999... rovná 1.  O dilematu  Aktuální versus Potenciální nekonečno pojedná další článek..

PS: Nyní si mnohý může říct, že jsem demagog já, s těmi třetinami je to přece více než jasné. Udělejte si tedy ještě takový malý, dětsky prostý myšlenkový pokus. Zkuste najít hranici mezi čísly 0,333... a 0,666... Uvidíte dálnici vedoucí do hlubiny, po levé krajnici trojky, po pravé šestky. Potlačte pýchu a rozjeďte se. Jízda bude připomínat cestu do singularity černé díry. Pojedete tak dlouho, dokud se neunavíte, až si nakonec řeknete, tam někde v té mlze či tmě se ta dvě čísla spojí. Jak to ale víte? Nevíte, vy tomu věříte. Oni se ale přece nikdy nespojí, protože rozvoj nikdy nekončí. Stále uvidíte jen součet na devítku a nikdy na desítku. A matematický důkaz přece je, když něco ostře do sebe zapadne jako prdel na hrnec a následně pak otisk hrnce na prdeli na vlastní oči vidíte. Prostě nezůstane jakákoli šance o něčem pochybovat. A kdo může o nekonečnosti říct: "Já tam byl, já jsem to viděl". Mělo by se říct, že poměr jedna ku třem není v desetinné soustavě ostře definovatelný. Racionální 1/3 rovná se součtu nekonečné desetinné řady 0,3 + 0,03 + 0,003 +.... s limitou právě v jedné třetině. A limita není vlastní číslo.

Pozn.: Omlouvám se za poněkud bizarní zápisy, ale nástroj administrace článků není pro matematické symboly vybaven. Musí se vložit buďto jako obrázek, který ale nelze do textu umístit přesně nebo nezbývá než improvizovat.

Autor: Vítězslav Janáček | pondělí 25.7.2016 8:10 | karma článku: 17,25 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Vítězslav Janáček

Rychlokurs korejštiny na cesty

Základy písma Hangul a ultralehké základy gramatiky ve zkratce zarámované do fotografií převážně moderní architektury Seoulu.

4.11.2019 v 10:37 | Karma: 15,83 | Přečteno: 1852x | Diskuse| Cestování

Vítězslav Janáček

Turistou v Jižní Koreji

Neočekávaná cesta do korejské metropole Seoulu, Bukhansan parku a Soraksan Parku. Pastva pro oči i jazýček.

5.10.2019 v 13:40 | Karma: 16,24 | Přečteno: 685x | Diskuse| Cestování

Vítězslav Janáček

Guggenheim muzeum a další objekty baskického Bilba

Baskové potažmo Španělé, co se týče architektury nešetří odvahou, nebojí se barev ani bizarnějších útvarů.

18.7.2019 v 9:41 | Karma: 12,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

V zemi Basků - cesty po okolí Bilbaa (fotoblog)

Moře, útesy, hory, odvážná městská architektura, tak by se dalo charakterizovat Bilbao a jeho okolí - Bermeo, Gaztelugatxe, Bakio, Portugalete, Santurtxi, Alonsotegi, Getxo, Sopelana

14.7.2019 v 15:20 | Karma: 12,31 | Přečteno: 411x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Modrá a zelená, která nikdy neomrzí - fotoblog

Záběry z jarních výšlapů do Jizerských hor a na Ještědský hřeben, dále do Lužických hor, na Panskou Skálu a Klíč.

17.6.2019 v 10:00 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Testík samsonu áčka - fotoblog

Co může člověk čekat od fotoaparátu v mobilu střední třídy. K tomu pár fotek v mé oblíbené symetrii.

13.6.2019 v 9:23 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Pod piniemi Říma

Putování po turisticky nejběžnějších místech této destinace. Vatikán, Pantheon, Španělské schody, Fontána di Trevi, Forum Romanum, Piazza Navona, Piazza Venezia, Via Appia, parky Caffarella, vily Doria Pamphilj, vily Borghese ...

6.4.2019 v 1:01 | Karma: 10,92 | Přečteno: 186x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Povídání o nekonečnu - 8. díl Obecná teorie relativity, Kvantový model, Teorie všeho

Existuje singularita, je vesmír nekonečný, mohou fyzikální hodnoty růst do nekonečna, je možné nekonečné dělení částic, je možné putovat proti proudu času? Obvyklé to otázky adepta fyziky.

3.3.2019 v 13:14 | Karma: 15,71 | Přečteno: 999x | Diskuse| Ostatní

Vítězslav Janáček

Zamrzlý vesmír, zamrzlá duše, zamrzlé slovo

Komponovaný článek obrazů v ledu ukrytých připomínající duchovně snové obrazy malíře a psychologa Zdeňka Hajného doprovázené hudbou z nového alba islandské skupiny Árstídir a zbytky mých pokusů o verš.

31.1.2019 v 10:13 | Karma: 14,72 | Přečteno: 277x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

V zemi izraelské 3. díl Tel Aviv

Poslední díl povídání o mém nevydařeném pobytu ve "svaté" zemi. Na Tel Aviv-Jaffa se dá nahlížet jako na evropské město ležící v Orientu. Turisticky zajímavé je svou architekturou a městkou pláží.

23.1.2019 v 10:02 | Karma: 15,04 | Přečteno: 497x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

V zemi izraelské 2. díl Mrtvé moře

Šedé bahno a nebezpečná voda. Když se pojedete podívat do nějakého zatopeného dolu, velký rozdíl v tom nespatříte. Plování na hladině může být zajímavé, leč to vám také nemusí vyjít.

18.1.2019 v 10:36 | Karma: 14,96 | Přečteno: 451x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

V zemi izraelské 1. díl Jeruzalém

Tahle cesta do země otců Izáka a Jákoba rozhodně nebyla žíznivou cestou pouští, nýbrž by se dala trefně charakterizovat výrokem pana Kemra ve filmu Na chalupě u lesa: "Chčije a chčije".

14.1.2019 v 10:26 | Karma: 17,86 | Přečteno: 492x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Architektura v tématech geometrická abstrakce a prázdné místo (fotoblog)

Textury, symetrie, zrcadlení, detaily, geometrické kompozice budov spolu s tématem "prázdné místo" pod hledáčkem fotoaparátu. (Londýn, Barcelona, Praha).

16.12.2018 v 13:25 | Karma: 10,78 | Přečteno: 322x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Sagrada Família - nebesa v kameni

Fotoblog z návštěvy Barcelony proložený úvahou o symbolice Gaudího veledíla s přidáním krátkého návodu na vytvoření vlastního kryptogramu.

16.11.2018 v 9:44 | Karma: 13,88 | Přečteno: 607x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Putování vlhkým smrádkem Barcelony (fotoblog)

Gaudího stavby Casa Batlló, Casa Mila, Casa Vicens, Park Güell a samozřejmě Sagrada Família byly cíle mé cesty do katalánské metropole.

1.11.2018 v 10:53 | Karma: 24,18 | Přečteno: 827x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Pod věžemi Londýna (fotoblog)

Nahodilá cesta londýnskými šiškami a křivostěny. Procházka Londýnem zaměřená především na moderní skleněnou architekturu. Na kámen a cihlu se také dostane.

21.10.2018 v 11:48 | Karma: 19,86 | Přečteno: 442x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Návštěva Bergenu - 2. díl Sedm hor (fotoblog)

Mít za humny zároveň moře a hory v tak pohodlné přístupnosti lze považovat za největší benefit života v tomto městě.

28.9.2018 v 16:15 | Karma: 12,72 | Přečteno: 220x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Návštěva Bergenu - 1. díl - město (fotoblog)

Mohu prohlásit, že do Norska bych se bez váhání přestěhoval, neboť jsem tam objevil absenci všeho toho, co nelibě snáším v zemi české.

23.9.2018 v 15:59 | Karma: 21,35 | Přečteno: 651x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Liberecká architektura s minisoutěží o nejošklivější moderní budovu

Díla socialistického realismu soutěže zprošťuji, neboť jejich odpornost pramenící s čisté účelovosti bez nejmenší snahy o estetický rozměr je naprosto nepřekonatelná.

12.8.2018 v 13:33 | Karma: 19,37 | Přečteno: 760x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Království křemíkového nebe na Zemi aneb černé a rudé listiny v Číně

Nový systém sociálních kreditů využívá sofistikované kamery pro ostrahu, vládní záznamy a záznamy o sledování chování občanů. Na základě svého chování občané obdrží skóre.

7.7.2018 v 15:07 | Karma: 8,91 | Přečteno: 209x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1427x
Tadá...