Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor s princeznou Leiou k příležitosti uvedení dalšího z příběhů Star Wars - Rogue One

Fiktivní rozhovor se stárnoucí hubatou herečkou Carrie Fisher na téma film, politika, svět a vůbec život.

Dobrý den, předpokládám, že jste se zúčastnila premiéry filmu Rogue One.

Ano

Snímek jsem shlédl v 3D provedení a společně s dalšími třemi v sále přítomnými diváky jsem byl nadšen vaší otočkou v bílém. Jaké bylo natáčení?

Začali jsme 08:25 AM a skončili jsme v 08:30 AM. Bylo to vzrušující.

To věřím. Ten bílý ohoz a to zelené plátno v pozadí. Tímto štěkem, tedy ono se tomu ani nedá říct štěk, protože jste vlastně nic neřekla, takže raději řekněme touto pantomimickou figurou pro vás natáčení skončilo?

Dá s říci, že ano.

Jaké to je, když na plátně uzříte sebe krásně digitálně zrestaurovanou a pak přijdete domů a ze zrcadla na vás vykoukne ta ... promiňte, ale nenapadá mě nic jiného než stará bréca.

Víte, konfrontace s obrazem mého mládí mě provází celý život, takže jsem si už zvykla ... díky pár skleničkám. Problém je ale v tom, že v Rogue One princeznu Leiu hrála jakási komparsistka jménem Ingvild Deila.

To jste mě tedy doběhla. Jde vidět, že jste profesionálka. Takže vaše řekněme přirozená transformace zevnějšku již dosáhla takového stupně, že už se jim vyplatilo upravit obličej někoho úplně jiného.

... vzz ... nejste vy nějaký hnidopich?

Tak určitě. ... To ale nic nemění na skutečnosti, že v pokračující sáze tvoříte jen oslí můstek pro digitální představy duševně polonemocných tvůrců, které se pouze snaží dolovat peníze z aureoly původních myšlenek s jakýms takýms dalo by se i říci filosofickým či dokonce duchovním poselstvím.

Tuším, že asi nebudete z nějakého známého plátku, tak vám řeknou rovnou, o co tady jde ...

... s tím počítám, viděl jsem vás v talk show Charlieho Rose. Ten člověk 40 let dělá rozhovory, ale u vás to bylo snad poprvé, kdy vypadal, že mu někdo vymluvil díru do hlavy. Čistě náhodou, nemáte sklon k hádavosti? Všiml jsem si, že máte zvyk skákat lidem do řeči.

(mlčení)

Takže o co tady jde?

O prachy samozřejmě! Vždycky tu jde jenom o prachy. Stále ta samá story, scénář prakticky přes kopírák, jen hoši v CGI studiu se snaží vytvořit čím dál bizarnější potvory.

Ta scéna na měsíci Jedha, jak tam vojáci impéria procházejí městem vedle tanku, nepřipomněla vám americké vojáky v Iráku?

(mlčení)

No, snad by vám hlavu neustřelili. Ale s tím kopírákem máte samozřejmě pravdu, toho by si nevšiml jenom mentál. Nemohla byste panu Lukasovi vzkázat, jestli by to nemohl vzít z jiného konce? Třeba hvězda smrti. Pomineme detaily, že je stavěná o jižního k severnímu pólu jako vícepodlažní barák, gravitace tedy musí být uměle vyrobená v podlaze každého patra zvlášť, nebo že palebná parabola byla vestavěná už od začátku a nyní jí tam soukají jako samostatný díl, tak co ale musí každého hned napadnout, kde stavitelé vzali tolik materiálu, především kovu a také v celé sáze neuvidíte jediného dělníka. Si myslím, že si to dělnická třída nezaslouží, takové opomíjení. Příběh nemá prakticky žádný sociální rozměr. Všude jsou jen vojáci nebo překupníci a možná nějaký rolník, obvykle na poušti. Co kdyby film začínal záběry z dolů na obrovských kovových asteroidech, kde by horníci žili nahoře pod knutou imperiálních vojáků a dole by je požírali asteroidní velečervy. Mezi horníky by vyrůstal jeden zapomenutý Jedi, který by si jednoho Olgoje Chorchoje mentální silou ochočil, zosnovoval by povstání a následně by se probojovával na velení základny, odrážel by paprsky lopatou jako by třímal v rukou světelný meč, kolem by pobíhali imperiální vojáci v bílém plastu s krumpáčem v zádech. Poté by přepadl další základny a přerušená dodávka Untritria by zpozdila dokončení hvězdy smrti.

Untritrium?

To je 133. prvek periodické soustavy, který společně s Unduopentiem 125 vytváří permanentní supermagnety pro urychlení paprsků hvězdy smrti.

Aha.

Poněkud důmyslnější než nějaké Vibranium štítu kapitána Ameriky nebo Adamantium Loganovy kostry či Unobtainium těžené na Pandoře. Tak co říkáte, řeknete mu?

No já nevím, my už jsme s Markem trochu mimo hru. 

Já jsem si všiml. Na konci sedmičky ve vrcholící scéně, když se poslední Jedi otočí, tak vypadá tvrdě jako čtrnáct dní okoralej chleba. To také nebyl ani štěk a scéna působila spíš humorně. Bolek Polívka by to zahrál lépe.

Kdo je Bolek Polívka?

Ale ... to je jeden český herec, takovej opilec. Možná byste si s ním rozuměla. Začínal s pantomimou. Ale hraje fakt dobře ... Pain Soup. Ještě bych se rád vrátil k poslední epizodě Star Wars. Kolik vám to hodilo?

Víte, takové informace se tisku obvykle nepodávají.

Chápu, asi to moc nebylo, ale určitě víc než má český důchodce za celoživotní práci.

Nevím, na co narážíte, u nás je základ důchodu rovněž nízký a když chcete mít lepší, musíte si na něj od 30 let šetřit.

Pokud se ho dožiji.

To je riziko povolání.

Vám v US nedávno prodloužili čekací dobu o jeden rok. Nyní do důchodu chodíte v 67 letech, pokud se nemýlím. Myslíte, že si ho vůbec užijete?

Nevím, snažím se zařídit tak, abych ho vůbec nepotřebovala. Člověk má pracovat, dokud je schopen a až když není schopen, měli by se o něj postarat druzí. 

S tím s vámi souhlasím. Jakmile se člověk přestane činit, ztrácí stimuly a tím i schopnosti a nakonec jde do kytek mnohem dříve, než by musel. V každém případě nečinností se z něj brzy stává polodement. Druhými myslíte příbuzné?

Druhými myslím stát, což jsou daňoví poplatníci.

Když jste zmínila stát, co si myslíte o moudrých, kteří nám vládnou?

Raději si toho moc nemyslím. Jak říkáme u nás v Americe: "Volíme si ty, které si zasloužíme".

Nyní volby vyhrál Donald Trump. Měl o 2 miliony méně hlasů než Hillary Clinton, ale podle systému Electoral College více bodů. Myslíte, že je toto hodnocení spravedlivé?

Electoral College vzniklo již brzy po vzniku US jako nástroj k vyrovnání síly počtu hlasů bílých obyvatel méně osídlených států. Počet obyvatel však v některých státech natolik vzrostl, že by se mělo alespoň přehodnotit přiřazení počtu bodů. Např. California má 37 mil. obyvatel se sílou 55 bodů, Wyoming 563 tis. obyvatel se sílou 3 bodů. To znamená, že obyvatel Waomingu má 3,6 krát větší sílu hlasu než Kaliforňan.

Co na to Donald?

Pan Trump v roce 2012 na Twitteru prohlásil, že Electoral College je pohromou pro demokracii. Nyní po vítězství hlásá, že Electorial College je vlastně geniální věc.

Ano, o Donaldu Trumpovi se mluví jako o seriovém lháři. Co vy na to?

Jak už jsem řekla, volíme si ty, které si zasloužíme. Vlastně to znamená, že žijeme v jedné velké lži. Lžeme si doma, v práci i sami sobě. Většinou si celý život něco namlouváme. Lžou nám politici, lžou nám obchodníci, učitelé, právníci, prostě lež se stala součástí naší povahy. Pravda dnes vypadá poněkud vyšinutě, téměř fanaticky a pravdu ani vlastně člověk nechce slyšet, protože obvykle odhaluje nemocná místa a tím vlastně zraňuje. Upřímný člověk se jeví jako buran a zpozdilec.

To je docela drsné, co říkáte, ale jsem rád, že jste se rozpovídala. A co špehování, síťová kontrola. U nás se tím už ani netají a rovnou řeknou, že do serverů budou namontovány černé skříňky. Prý kvůli bezpečnosti. 

Tak proti zločinnosti se musí něco dělat. Internet je fenomén, člověk by řekl, že s dostupnějšími informacemi a vůbec vzděláním se lidé zušlechtí, víc si porozumí, ale moc to nevypadá. 

Na to si neodepřu reakci. Především bych zločince rozdělil na skryté a zjevné. Zjevní páchají viditelné činy, skrytí je řídí nebo alespoň spolupracují či dávají věci do pohybu. Přitom ti skrytí jsou často veřejnými, poctami ověnčenými občany v různých funkcích. Skrytí pak na oko honí ty zjevné a když se občas do systému dostane nějaká poctivka a něco vyčmuchá, tak se obětuje nějaký nýmand na konci řetězu, výjimečně i nějaká větší rybka. Internet je jedna velká síť pokušení, bez které se už neobejdeme. Mě například mailem posílají výplatní pásku, kdybych ho neměl, tak se ani nedozvím, kolik jsem bral. Na každou hloupost potřebujete kód, pořád se musíte učit něco ovládat. Strávíte víc času učením se ovládat nářadí, než vlastní prací s ním, protože jsou tu pořád nějaké aktualizace. Chci si koupit určité zboží, kliknu na něj, dostanu nabídku jiného, že prý je to výhodné, ale já nechci jiné, a tak musím několikrát absolvovat klikotoč, než přesvědčím systém, že chci to, co chci, pak se musím přihlásit, vyplnit kila osobních údajů a nakonec zjistím, že večer je v háji. Videa se spouští sami. Reklamy se řinou na vás ze všech stran, nakonec kliknete úplně na něco jiného, protože se vám v desetině sekundy obrazovka změní, systém si někde ihned zapíše váš zájem, vytváří vám skrytý profil, podle kterého vám cpou ty spousty šmejdů. Člověk, aby prostudoval kila recenzí, když si chce koupit něco alespoň obstojného a to platí i u kamenných obchodů. Žijeme v neskutečné záplavě šmejdů, které jsou 90% smetím už při koupi. A informace?! Seriozní plátky vám cpou bulvár, síť je plná fejků, na kterých vydělávají lemplové s rukama dozadu, a když zadáte do vyhledávače nějaké slovo třeba z historie, tak nejdříve vyběhnou postavičky ze stupidních videoher. A vůbec současné vzdělání asi není vzděláním v pravém smyslu, když lidi morálně prakticky neovlivňuje. Podívejte, zde jsem našel mapu světa v představě průměrného amerického uživatele internetu:

Celé to pak zastřešuje banda přes síť obchodujících vlastníků burzovních algoritmů ždímajících finanční trh samotný postavený na odsávání odměn za lidskou práci, kteří se s přiblblým úsměvem ani nestydí říct, že ta vata je už taková, že by je mohlo položit jen zhroucení celé ekonomiky. To jsou prostě banditi, kteří nikdy nevytvořili žádnou skutečnou hodnotu. K tomu nás v budoucnosti pravděpodobně očipují, už ani nebudeme muset mít různé karty, sdružený systém bude vytvořen na hierarchii bonusů, které se člověk bude bát ztrácet, a tak se bude raději dobrovolně přizpůsobovat. Vládnout bude digitální hlava velkého bratra se zločineckou oligarchií v pozadí. A už snad ani nebude třeba politického loutkoherectví. Tedy Marx nebo Orwell by záviděli.

Promiňte, ale já jsem už měla být na hotelu a tak nějak nevím, kdo se tu vlastně vyzpovídá.

Pardon, pardon! Trochu jsem se rozohnil. Před chvílí jsem si byl něco koupit v potravinách. Dříve jste přišla do obchodu, vzala jste si zboží, dala peníze na stůl a nazdar. Teď placení začíná výslechem: Máte kartičku? Ne! Chcete kartičku? Ne! Sbíráte nálepky? Ne, ne, ne, chci jenom zaplatit a vypadnout! Vždycky mě to připomene v jakém blázinci to žijeme. Ještě tedy poslední otázku. Star Wars jsou o nikdy nekončícím válčení. Kdyby nastal mír, sága by skončila. Jak to vidíte v našem světě? Cítíte se bezpečně?

Když začnu na ty události kolem myslet, na opětovný růst napětí a zbrojení, na čím dál větší radikalismus a stále větší počet těch, kteří nemají co ztratit a jsou ochotní k extrémním řešením, na politickou i ekonomickou nestabilitu, na drancování planety, na absenci skutečných vůdčích a moudrých osobností, na míchání nesourodých kultur a také na přemnožení planety a historicky periodický vývoj událostí, tak se bezpečně skutečně necítím.

A jak se s tím vyrovnáváte?

(úsměv)

Řekněme, že některá zpracování etylalkoholu jsou vcelku chutná. Kokainová lajna je asi ještě účinnější, ale myslím, že daň za krátkodobé zapomenutí velmi velmi vysoká. Váš život je zřejmě nadosmrti spojen se Star Wars. Během posledních let jste na toto téma hrála v několika filmech, kde jste vlastně díky animovanému provedení úspěšně skryla svou řekněme odkvetlost.

Tak hlavně jsem nemusela nosit tu debilní paruku s drdoly.

To naprosto chápu, možná právě proto jste se mi ze všech postav líbila nejméně. Nicméně dnes musím uznat, že právě ona udělala vaší postavu ikonickou. Nyní jste prorazila na Broadwayi s vaší aubiografickou hrou "Wishful Drinking", kde jste úspěšně zúročila 30 neúspěšných let podřadných rolí, pisálkovství, odvykání a boje s maniodepresivitou. Cítíte se nyní spokojená.

Ano. Akorát tam zase nosím tu debilní paruku.

Ještě k těm animáčům. Zřejmě bych měl problém vás s vaším nynějším poněkud opileckým hlasem poznat jako princeznu Leiu. Nestěžoval si někdo?

Už opravdu musím jít.

Dobře, mockrát děkuji za rozhovor.

A propos, jste asi první, kdo se mne neptal na románek s Harrisonem Fordem. 

Víte co, pudy, dělají to všichni, pokud mohou, jak příroda káže. Vcelku nechápu, proč to lidé tak rozebírají. Dříve to bylo tabu, dnes naopak kult, prostě extrém střídá extrém. Proč lidé nedokáží být normální? To je, jako bych se vás ptal na stolici.

Na tak hemoroidy už mám vy....

Myslím, že rozhovor již skončil, vy spěcháte na hotel a já na WC. Na shledanou.

(konec rozhovoru)

A jako přídavek heavy metalová skupina Galactic Empire pod vedením sólového kytaristy lorda Dartha Wadera.(Poznáte ho podle kytary Gibson Les Paul. Tedy jen její LTD kopie. Chudák, nezmohl se na originál. Císař asi mizerně platí). Pro mě je to banda svářečů, akusticky i vizuálně.

Poznámky:

Údaje o amerických volbách a prohlášení Donalda Trumpa komentují objektivní informace.

Wishfull Drinking - Broadway (fotky v článku jsou ze záznamu této hry).

Na skupinu Galactic Empire jsem narazil na stránkách britského rádia pro vážnou hudbu Classic FM, která provedení ocenila jako jednu z nejlepších úprav Williamsovy notace.

Prvky 133 a 125 nejsou zvoleny náhodně. V tabulce periodické soustavy by měly patřit do sloupků Bismutu a Manganu, z jejichž slitiny se vyrábí silné permanentní magnety. (Pokud by nevznikla 3. řada prvků po Lanthanoidech a Aktinoidech.)

Herečce Carrie Fisher přeji ze srdce vše nejlepší. Bažiny Města Andělů a přilehlého okolí jsou nezměrné a každá myšlenka soucitu a podpory si najde svou cestu, jsem přesvědčen. 

Autor: Vítězslav Janáček | pátek 23.12.2016 11:15 | karma článku: 7,09 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Vítězslav Janáček

Rychlokurs korejštiny na cesty

Základy písma Hangul a ultralehké základy gramatiky ve zkratce zarámované do fotografií převážně moderní architektury Seoulu.

4.11.2019 v 10:37 | Karma: 15,83 | Přečteno: 1852x | Diskuse| Cestování

Vítězslav Janáček

Turistou v Jižní Koreji

Neočekávaná cesta do korejské metropole Seoulu, Bukhansan parku a Soraksan Parku. Pastva pro oči i jazýček.

5.10.2019 v 13:40 | Karma: 16,24 | Přečteno: 685x | Diskuse| Cestování

Vítězslav Janáček

Guggenheim muzeum a další objekty baskického Bilba

Baskové potažmo Španělé, co se týče architektury nešetří odvahou, nebojí se barev ani bizarnějších útvarů.

18.7.2019 v 9:41 | Karma: 12,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

V zemi Basků - cesty po okolí Bilbaa (fotoblog)

Moře, útesy, hory, odvážná městská architektura, tak by se dalo charakterizovat Bilbao a jeho okolí - Bermeo, Gaztelugatxe, Bakio, Portugalete, Santurtxi, Alonsotegi, Getxo, Sopelana

14.7.2019 v 15:20 | Karma: 12,31 | Přečteno: 411x | Diskuse| Fotoblogy

Vítězslav Janáček

Modrá a zelená, která nikdy neomrzí - fotoblog

Záběry z jarních výšlapů do Jizerských hor a na Ještědský hřeben, dále do Lužických hor, na Panskou Skálu a Klíč.

17.6.2019 v 10:00 | Karma: 19,33 | Přečteno: 474x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno  12:52

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1427x
Tadá...